Garance doručení na Den matek se z důvodu státního svátku vztahuje jen na objednávky přijaté a zaplacené do pondělí 6. 5. | Děkujeme za pochopení!

Jak doma za 5 minut vyčistit zašlý šperk

 

Pokud se tvůj šperk už neleskne tak jako dříve, nemusíš hned přemýšlet o jeho výměně. Šperk neztratil na hodnotě, jen je potřeba ho očistit od zoxidované tmavé vrstvy. A věř tomu nebo ne, zvládneš to udělat doma za 5 minut!



Je přirozené, že šperky ze stříbra i zlata postupem času tmavnou a ztrácejí svůj lesk. Oxidace (černání stříbra) je přirozenou reakcí, ke které dochází při kontaktu šperku s atmosférou, pokožkou, potem nebo s kosmetickými přípravky.⁠

Jak doma vyčistit šperk

Jak zčernalé šperky vyčistit

K domácímu čistění budeš potřebovat jen 4 základní věci, které už máš s největší pravděpodobností dávno doma: • jedlou sodu • alobal • misku • vroucí vodu⁠.

1. Dej si vařit vodu.
2. Dno misky vystel kusem alobalu (můžeš ho i ohnout a vytvořit z něj malou mističku).⁠
3. Alobal posypej jedlou sodou (stačí 1-2 lžičky)⁠.
4. Do misky polož svůj šperk.⁠
5. Šperk zalij vroucí vodou a počkej 1-2 minuty.⁠


Alobal se sodou vytvoří chemickou reakci, která ze stříbra odstraní zčernalou vrstvu, a tvůj šperk bude zase zářit jako nový. Pro dobrý pocit, můžeš během čekání se šperkem v lázni trochu pohybovat a různě jej obracet.⁠  U velmi znečištěných šperků je v případě potřeby možné tento proces zopakovat.

"Tento způsob čištění je opravdu efektivní a osvědčil se nám lépe, než profesionální roztoky na čištění stříbra.⁠ Pokud by části stříbra okolo kamínku potřebovaly dočistit, pomůže utěrka na čištění stříbra napuštěná speciálním roztokem (jde koupit na internetu nebo i v některých drogeriích). Oxidací zanesený otvor v kamínku nebo perle zase výborně vyčistí tenké mezizubní kartáčky." — Teri a Veri, zakladatelky Tržiště štěstí

Na co si dát pozor

Pozor! Přírodní perly a také některé kamínky je potřeba před roztokem a horkou vodou ochránit (především perly a korál jsou velmi náchylné k poškození). Šperk za ně tedy můžeš buď držet, anebo si při vytváření alobalové misky můžeš vytvořit nějaký nástavec, za který je zahákneš.

Přejeme ti hodně štěstí!⁠